Ești deshidratat? Semne subtile și soluții la îndemână

Ești deshidratat? Semne subtile și soluții la îndemână

Apa constituie peste două treimi din corp, așa că orice pierdere de lichide vă poate afecta sănătatea. Din păcate, nu este întotdeauna ușor să știți când vă aflați în stadiile incipiente ale deshidratării! Iată cum puteți recunoaște semnele subtile ale deshidratării și cum o puteți preveni cu ajutorul apei și al sărurilor de rehidratare, cum ar fi Rehidrafort.

Respirația urât mirositoare este un posibil indicator al deshidratării

Saliva are proprietăți antibacteriene, dar deshidratarea poate împiedica organismul să producă suficientă salivă. Din cauza producției insuficiente de salivă, bacteriile din gură se pot dezvolta și înmulți, iar unul dintre efectele secundare este respirația urât mirositoare.

Pielea uscată sau înroșită ar putea fi un semn al deshidratării

Mulți oameni cred că deshidratarea provoacă doar transpirație, dar, de fapt, pe măsură ce corpul trece prin diferite stadii de deshidratare, pielea devine foarte uscată și, în plus, poate părea înroșită.

De asemenea, pielea își poate pierde și elasticitatea când apare deshidratarea.

Crampele musculare sunt un simptom al deshidratării, probabil din cauza insolației

Atunci când corpul pierde un nivel mare de lichide, nu se poate răcori corespunzător, ceea ce duce la insolație. Un simptom la care trebuie să fiți atenți sunt crampele musculare, care pot apărea în timpul exercițiilor fizice, în special atunci când temperaturile sunt ridicate.

Cu cât corpul se încălzește mai mult, cu atât crește riscul de apariție a crampelor musculare, iar acest lucru este cauzat de efectul căldurii asupra mușchilor. Pe măsură ce mușchii lucrează din ce în ce mai mult, aceștia se pot bloca din cauza căldurii în sine. De asemenea, pierderea nivelurilor de electroliți, cum ar fi sodiul și potasiul, poate duce la crampe musculare.

Febra și frisoanele sunt manifestări ale insolației, o afecțiune care provoacă deshidratare

Alte manifestări ale insolației sunt febra și frisoanele. Transpirația excesivă combinată cu senzația de piele rece la atingere pot fi semne de epuizare termică. Febra poate agrava deshidratarea. Cu cât febra este mai mare, cu atât puteți deveni mai deshidratat. Dacă temperatura corpului nu scade, pielea poate deveni fierbinte, roșie și uscată la atingere. În această situație, este important să vă răcoriți imediat și să consultați un medic. Aplicați gheață și materiale reci și umede pe piele și mutați-vă într-o zonă răcoroasă până când puteți primi asistență medicală.

Poftele alimentare, în special cea de dulciuri, pot indica faptul că vă este sete

Din cauza deshidratării, organele precum ficatul, care folosește apa, nu poate elibera glicogen (glucoză stocată) și alte componente ale rezervelor de energie și, din această cauză, pot apărea poftele alimentare.

Deși puteți pofti la orice, de la ciocolată la o gustare sărată, pofta de dulciuri este mai frecventă, deoarece corpul nu poate descompune glicogenul pentru a elibera glucoză în fluxul sanguin, care va fi utilizată drept combustibil pentru organism.

Durerile de cap ar putea fi un simptom că trebuie să beți mai multă apă

Chiar și deshidratarea ușoară poate provoca dureri de cap. Deși durerile de cap pot avea o mulțime de cauze, deshidratarea se numără printre ele. De aceea, consumați un pahar plin cu apă și continuați să beți lichide pe parcursul zilei pentru a vă ameliora durerea dacă, într-adevăr, este provocată de deshidratare.

Cum să preveniți cel mai bine deshidratarea?

Nu există recomandări concrete privind consumul exact de apă pe o perioadă de 24 de ore. O regulă generală este să beți când vă este sete și să vă opriți când v-ați potolit.

Atât hidratarea excesivă, cât și deshidratarea pot duce la oboseală. Cu toate acestea, setea nu este cel mai bun indicator al deshidratării. Există o serie de factori, cum ar fi vârsta, care pot influența o sensibilitate a organismului la sete. De exemplu, până când se instalează senzația de sete, este posibil să fiți deja ușor deshidratat.

Este recomandat să aveți o sticlă de apă reutilizabilă pentru a vă hidrata ori de câte ori este nevoie. Consumul de alimente cu conținut ridicat de apă, cum ar fi fructele și legumele, ajută la prevenirea deshidratării. În plus, dacă faceți exerciții fizice în mod regulat sau petreceți mai mult timp afară atunci când vremea este caldă, beți mai multe lichide pentru a echilibra cantitatea de lichide pierdută prin transpirație.


Andrei Voinic

Andrei are 29 de ani, este un tânăr pasionat de dezvoltare personală și obiceiuri sănătoase. Locuiește într-un apartament minimalist, face yoga dimineața și adoră să își înceapă ziua cu un smoothie verde. Scrie articole simple și practice despre cum să trăiești mai bine cu pași mici, fiind genul de prieten care îți trimite articole utile pe WhatsApp. Vocea lui e caldă, optimistă și sinceră – perfectă pentru începători în „stilul de viață sănătos”.